external image images?q=tbn:ANd9GcTySe8bnXBMj8iZys9qg1uJSnOHDRlb8cc5CEiPMa8IL5nhBgvO8Q ΝΕΡΟ ΑΦΙΣΑ - 1 (2).jpg ΝΕΡΟ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.jpg


Η Φυσική Μαγεύει. Η Χημεία Συναρπάζει. Η Βιολογία Εκπλήσσει. Η Αστρονομία Γοητεύει.
Οι Γεωεπιστήμες ΑποΓειώνουν!!!
Το πρόγραμμα του τριημέρου, εδώ

16992281_405371819813362_8773792098892967687_o.jpg

Τοπικός Προκριματικός Διαγωνισμός ,
για τη συμμετοχή στη 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO
EUSO_SPARTI_2015_23.jpg

Ο τοπικός διαγωνισμός διεξήχθη με επιτυχία στο Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015.
Προκρίθηκε η τριμελής ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων, η οποία και θα συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, την 23η Ιανουαρίου 2015, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, στην Αθήνα.
Θέματa, φωτογραφίες και το δελτίο τύπου, μπορείτε να τα δείτε εδώ


EUSO_SPARTI_2015_19.jpg


Τa πηνία του Tesla στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Λακωνίας
Nikola-Tesla.jpg


Το πείραμα του Tesla, ένα από τα εντυπωσιακότερα και χρησιμότερα πειράματα του 20ού αιώνα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Φυσικών Επιστημών του νομού μας, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, στον χώρο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Λακωνίας.
Υλικό για εκπαιδευτική χρήση, μετρήσεις και περισσότερες πληροφορίες, εδώ.Το πείραμα του Ερατοσθένη στη Λακωνία


1.jpg


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης, που διοργάνωσαν τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) των νομών Σερρών, Πιερίας, Εύβοιας και Λακωνίας, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ). Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας, ακριβώς την ώρα που μεσουρανούσε ο Ήλιος, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μας, επανέλαβαν το πείραμα που επινόησε ο Ερατοσθένης, το 240 π.Χ.(!). Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.Το πείραμα του Ερατοσθένη στη Σπάρτη και στην Κατερίνη!
eratosthenes_measuring.jpg

"Το πείραμα του Ερατοσθένη" για τη μέτρηση της περιφέρειας της Γης, πραγματοποιήθηκε,
με την ευκαιρία του θερινού ηλιοστασίου της 21 Ιουνίου 2015, με μετρήσεις που έγιναν στο Ε.Κ.Φ.Ε. Πιερίας με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Ιωάννου και στο Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας. Στόχος της πιλοτικής εφαρμογής, αφού εντοπιστούν πιθανές αδυναμίες και σφάλματα, να υλοποιηθεί με επωφελή τρόπο και από μαθητές των αντίστοιχων νομών, την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Η παραδοσιακή μέθοδος συνδυάστηκε αρμονικά με τη χρήση κατάλληλων λογισμικών. Χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία και έντυπο υλικό του ευρωπαϊκού έργου Open Discovery Space*.
Υλικό για εκπαιδευτική χρήση, μετρήσεις και πληροφορίες, εδώ.


*το Open Discovery Space (http://didefth.gr/mathimata/?p=6104) είναι ευρωπαϊκό έργο στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τα εκπαιδευτήρια "Ελληνογερμανική Αγωγή" .


"Ευ Πειραματίζεσθαι" στο 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης
1.ey_peiramatizesthai_2o_dhm_2015.jpg
Βιωματική μάθηση, πείραμα και παιχνίδι, συνδυάστηκαν αποτελεσματικά στο 2o Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης,
τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015. Πρόκειται για έναν ακόμη σχολικό διαγωνισμό-παιχνίδι αναζήτησης κρυμμένου θησαυρού, που διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και τον Σύλλογο Γονέων του Σχολείου, με τη συνεργασία της Διευθύντριας και των διδασκόντων της Έκτης τάξης.Το εκπαιδευτικό υλικό του διαγωνισμού, εδώ.


"ΦΥΣΙΚΑ με το ΝΕΡΟ", στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Δαφνίου

dafni_dhmosieysi_1.jpg

20150618_105652.jpg

20150618_105425.jpg

20150618_105606.jpg

20150618_105550.jpgΤην Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015,
οι μαθητές και μαθήτριες του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Δαφνίου,
παρακολούθησαν εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικών Επιστημών,
που προσάρμοσε για τη βαθμίδα αυτή και παρουσίασε, η Υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Λακωνίας, με τη συνεργασία της Νηπιαγωγού του σχολείου κας Μαρίας Κοκοσίδου.
Η δραστηριότητα, με τίτλο "ΦΥΣΙΚΑ με το νερό", εντάχθηκε στο πρόγραμμα για το νερό που υλοποιείται στο σχολείο,
κατά το σχολικό έτος 2014-2015.
Οι Λιλιπούτειοι μαθητές, γνώρισαν τις ιδιότητες των υλικών, προβληματίστηκαν για τη δομή της ύλης γύρω τους και, με ανήσυχο πνεύμα και φιλομάθεια μοναδική, προσπαθούσαν επίμονα να δώσουν απάντηση στις πολυάριθμες απορίες τους.
Ο βιωματικός, ανακαλυπτικός αλλά και ψυχαγωγικός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής αυτής συνάντησης, άφησε διδασκομένους και διδάσκοντες με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η πρόσκληση για μελλοντική συνάντηση, έγινε από τους υπέροχους μαθητές με τον μοναδικό άδολο κι αυθόρμητο τρόπο τους και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ικανοποιηθεί υποχρεωτικά.H παρουσίαση των πειραμάτων, εδώ.
Το λεύκωμα - δώρο με τις ζωγραφιές των παιδιών, εδώ
.Το Μουσικό Σχολείο μαθαίνει να φτιάχνει σαπούνι στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Λακωνίας
mousiko_sxoleio_logo.jpg
ekfe_logo.jpg


Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Σπάρτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Commenius που υλοποιούν, επισκέφθηκαν το Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, με συνοδούς τη Διευθύντρια του Σχολείου κα Αργειτάκου και τον Χημικό κ. Αριαννά.Οι πρόθυμοι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν διεξοδικά για τη σημασία της σαπωνοποίησης για την ανακύκλωση, την οικονομία και την αειφορία, έμαθαν να φτιάχνουν το δικό τους σπιτικό παραδοσιακό σαπούνι.
Έτσι, στις 27 Απριλίου που θα υποδεχθούν τους μαθητές των άλλων χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος, θα τους προσφέρουν σαπούνι παρασκευασμένο από τους ίδιους, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην προώθηση των τοπικών μας προϊόντων.Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
Έκλειψη Ηλίου,Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 Στις ακόλουθες διευθύνσεις, υπάρχει συγκεντρωμένο υλικό, που επιμελήθηκαν και διαθέτουν συνάδελφοί μας, για την επικείμενη έκλειψη ηλίου, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015.
Το φαινόμενο της έκλειψης σε Powerpoint. (Ν. Ιωάννου*)
http://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/iraklion

(Β. Γαργανουράκης*)
http://blog.planitario.gr/partialeclipse2015/
http://blog.planitario.gr/eclipseguide/
http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231092250 (Ν. Ιωάννου)
http://www.mreclipse.com/MrEclipse.html#Sun (Β. Παππάς*)


*Βασίλης Γαργανουράκης: Υπεύθυνος του 2ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου , *Νίκος Ιωάννου: Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Κατερίνης *Βασίλης Παππάς:υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. ΤρικάλωνΕργαστηριακές Ασκήσεις Χημείας Γ΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου, στο Ε.Κ.Φ.Ε. ΛακωνίαςΔιατάξεις, σκεύη και υλικά για την υλοποίηση των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων Χημείας Γ΄Γυμνασίου και Χημείας Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου, θα εκτίθενται στο χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, έως τις 3 Απριλίου 2015.Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν το Ε.Κ.Φ.Ε., να πειραματιστούν και να ενημερωθούν από την υπεύθυνη.Το σχετικό υλικό, από την ενημερωτική συνάντηση των Μολάων για τη Γ΄ Λυκείου (29/1/2015), βρίσκεται εδώ.Για την Γ΄ Γυμνασίου, το υλικό της παρουσίασης πειραμάτων στο Γυμνάσιο Μολάων (26/2/2015), βρίσκεται εδώ.
Το Γυμνάσιο Σκάλας μαθαίνει να φτιάχνει σαπούνι στο Μουσείο Ελιάς κaι Ελληνικού Λαδιού
meel_logo.jpgparaskevi_sapouniou_ekfe_gym_skalas_meel_afisa.jpgekfe_logo.jpg
Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Σκάλας, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελιάς κaι Ελληνικού Λαδιού, όπου ξεναγήθηκαν και γνώρισαν από κοντά τους τρόπους αξιοποίησης του ελαιόλαδου.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς κaι Ελληνικού Λαδιού, η υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, παρουσίασε στους μαθητές τον τρόπο να φτιάχνουν σπιτικό παραδοσιακό σαπούνι, τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν από τη δράση τους αυτή.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Το πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη!


Home
Home


"Το πείραμα του Ερατοσθένη" είναι μια δράση που οργανώνεται και φέτος,
στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Open Discovery Space* , τη μέτρηση της περιφέρειας της Γης από μαθητές, με βάση την μέθοδο που χρησιμοποίησε
ο μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, ιστορικός και φιλόλογος Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.).

Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να δώσουν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος τους (που θα βρουν π.χ. μέσω του Google Earth), να έρθουν σε επαφή με άλλο σχολείο σε άλλη χώρα, στο ίδιο γεωγραφικό μήκος, με το οποίο θα ανταλλάξουν μετρήσεις και να υπολογίσουν έτσι το μήκος της περιφέρειας της Γης.

Οι μαθητές μπορούν να παρατηρήσουν την έκλειψη ηλίου στις 20 Μαρτίου και να τη φωτογραφήσουν.

Τέλος, τα σχολεία μπορούν να συμμετάσχουν και να κερδίσουν υποτροφίες για το 6ήμερο ISE Summer School Academy 2015, με όλα τα έξοδα καλυμμένα. σε τρεις σχετικούς διαγωνισμούς:
1. Διαγωνισμός Φωτογραφίας Ερατοσθένη

2. Διαγωνισμός Φωτογραφίας Έκλειψης Ηλίου

3. Διαγωνισμός Ερατοσθένη Online Mάθημα (ΤΒΑ)
Φέτος το πείραμα θα γίνει στις 19 Μαρτίου, λόγω της ηλιακής έκλειψης της 20ης Μαρτίου.
Χρήσιμες διευθύνσεις:

Για το Πείραμα του Ερατοσθένη 2015: http://eratosthenes.ea.gr/

Πληροφορίες για το πείραμα και φύλλο εργασίας: http://eratosthenes.ea.gr/lesson%20plan_gr.pdf

*το Open Discovery Space (http://didefth.gr/mathimata/?p=6104) είναι ευρωπαϊκό έργο στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τα εκπαιδευτήρια "Ελληνογερμανική Αγωγή" .Το Γενικό Λύκειο Μολάων, στη διοργάνωση "MASTERCLASSES 2015"
Πενταμελής ομάδα επίλεκτων μαθητών του Γενικού Λυκείου Μολάων, παρακολούθησε
Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015.Ο κατάλογος των σχολείων και μαθητών που υπέβαλαν αίτηση και επελέγησαν, εδώ.Περισσότερες πληροφορίες για την εξαιρετική ευκαιρία που δίνεται σε μαθητές απ' όλο τον κόσμο, εδώ. Τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη, η εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας είχε εκπροσωπηθεί από το 3ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης (2013) και το 2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης (2014).
Αξιέπαινη Διάκριση του 2ου ΓΕ.Λ. Σπάρτης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμόγια την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - E.U.S.O. 2015
Η τριμελής ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από τους μαθητές
Δημήτριο Δημητρόπουλο, Δανάη Μοσχοβάκου και Νίκο Χιώτη, κατέλαβε την έκτη θέση στη Χημεία, την όγδοη στη Φυσική και τη δωδέκατη θέση στη συνολική κατάταξη(με 231 μονάδες), μεταξύ 49 ΓΕΛ της νότιας Ελλάδας. Την πρώτη θέση για τη νότια Ελλάδα κατέκτησε η ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Αναβρύτων, ενώ αξίζει να τονιστεί το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων, κάτι που κάνει την αξία της επίδοσης των μαθητών μας ακόμα σημαντικότερη.Το σχετικό δελτίο τύπου, εδώ και φωτογραφικό υλικό, εδώ.

katataxi_xhmeia_euso_2015_panellinios
katataxi_xhmeia_euso_2015_panelliniosΕικονικές περιηγήσεις στο CERN - σημαντικές εκπαιδευτικές εμπειρίες!

Εάν επιθυμείτε και οι δικοί σας μαθητές να βιώσουν παρόμοιες εμπειρίες με τους μαθητές από την Κύπρο που μιλούν στο παρακάτω βίντεο,
https://www.youtube.com/watch?v=3_oHvTa42Fs&spfreload=10
μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στη σελίδα που έχει δημιουργήσει το εκπαιδευτικό δίκτυο
OPEN DISCOVERY SPACE, εδώΗ τριμελής ομάδα του 2ου ΓΕ.Λ. Σπάρτης,
στον «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό
για την επιλογή στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - E.U.S.O. 2015»

Η τριμελής ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, η οποία προκρίθηκε στον αντίστοιχο τοπικό μαθητικό διαγωνισμό πειραμάτων (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών - Ε.Κ.Φ.Ε. - Λακωνίας την 6/12/2014), θα εκπροσωπήσει την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την EUSO, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, στην Αθήνα, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015.Η ομάδα αποτελείται από τον Δημήτρη Δημητρόπουλο, τη Δανάη Μοσχοβάκου και τον Νίκο Χιώτη. Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, οι μαθητές θα συμμετάσχουν και θα βραβευθούν, σε μια ξεχωριστή ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε., στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Η σκέψη και οι ευχές μας για καλή επιτυχία, θα συνοδεύουν τα άξια παιδιά!!!Η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, εδώ.

euso 2015x.jpg

29ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας -Ολυμπιάδα Χημείας 2015

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) προκηρύσσει τον 29ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (Π.Μ.Δ.Χ.) το Σάββατο 29 Μαρτίου 2015. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γενικών Λυκείων, καθώς και των ΕΠΑ.Λ, Δημοσίων και Ιδιωτικών, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή μαθητών από άλλη τάξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η προκήρυξη και η ύλη του διαγωνισμού, εδώ.

25ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2015
και 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου 2015


Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει στις 7 Μαρτίου 2015.
 • τον 25ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γενικού Λυκείου για τους μαθητές όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων της χώρας και
 • τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου, για τους μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων της χώρας.
Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε εδώ.Εργαστηριακές Ασκήσεις Χημείας Γ΄ Λυκείου, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας
Διατάξεις, σκεύη και υλικά για την υλοποίηση των υποχρεωτικών εργαστηριακών ασκήσεων Χημείας Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου, θα εκτίθενται στο χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, από 3 έως 28 Φεβρουαρίου 2015.Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν το Ε.Κ.Φ.Ε. και να πειραματιστούν ή να ενημερωθούν από την υπεύθυνη.
Το σχετικό υλικό, από την ενημερωτική συνάντηση των Μολάων (29/1/2015), βρίσκεται εδώ.

Επιμορφωτικά σεμινάρια για καθηγητές στο CERN 2015
Το Τμήμα Εκπαίδευσης του CERN σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω οργανώνουν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια για 80 (40+40) καθηγητές κλάδων ΠΕ04, ΠΕ12.04, ΠΕ12.05, ΠΕ12.06, ΠΕ12.08, ΠΕ12.10, ΠΕ17.02, ΠΕ17.03, ΠΕ17.04, ΠΕ17.06, ΠΕ17.07, ΠΕ17.08, ΠΕ19 και ΠΕ20 όλης της χώρας, στην Ελληνική γλώσσα. Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Αυγούστου 2015 - 26 Αυγούστου 2015 και το δεύτερο 26 Αυγούστου 2015 - 29 Αυγούστου 2015, στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη.
Για κάθε πληροφορία σχετική, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., εδώ.

Ενημερωτική Συνάντηση Εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ04, στο ΓΕ.Λ. Μολάων
Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, στο ΓΕ.Λ. Μολάων, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση των Εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ04 Λακωνίας, με θέμα "Υποχρεωτικές Εργαστηριακές Ασκήσεις Χημείας Κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου" και εισηγήτρια την Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας Ελένη Γ. Παλούμπα, Χημικό.Για να μελετήσετε ή να μεταφορτώσετε το σχετικό υλικό, πατήστε εδώ.Masterclasses 2015 - Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων

Κάθε χρόνο, περίπου 10.000 μαθητές Λυκείου από 41 χώρες,
επισκέπτονται για μία ημέρα ένα από το 160 Πανεπιστήμια η Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής τους
με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα της φυσικής των σωματιδίων.
Το 2015,
η Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG) διοργανώνει τα MASTERCLASSES 2015 από 26 Φεβρουάριου - 2 Απριλίου 2015,
όπου κάθε ημέρα θα συμμετέχουν έως και πέντε Πανεπιστήμια/Ερευνητικά Ιδρύματα.
Στο θεσμό συμμετείχαν από τη Λακωνία, το 3ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης (2013) και το 2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης (2014).
Οι Λάκωνες μαθητές, αποκόμισαν μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες, εντυπώσεις και γνώσεις υψηλού επιπέδου,
τις οποίες μετέφεραν τις σχολικές τους κοινότητες εμπλουτίζοντάς τες.
Όλες οι σχετικές πληροφορίες, στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., εδώ.


external image masterclasses-logo.png

5o Τεύχος του Περιοδικού "Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση"Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος του περιοδικού «Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση».
5o.jpg
Μπορείτε να το διαβάσετε, εδώ

.Νέος Εργαστηριακός Οδηγός Φυσικής Β΄ Γυμνασίου
Η συγγραφική ομάδα του διδακτικού πακέτου Φυσικής Β' Γυμνασίου (Ν. Αντωνίου - Π. Δημητριάδης - Κ. Καμπούρης - Κ. Παπαμιχάλης - Λ. Παπατσίμπα) είχε υποβάλει στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) νέο -επικαιροποιημένο- Εργαστηριακό Οδηγό για τη Φυσική Β' Γυμνασίου. Το ΙΕΠ ενέκρινε τον νέο Εργαστηριακό Οδηγό και εισηγήθηκε την αντικατάσταση του παλαιού με το νέο. Ο νέος οδηγός προωθήθηκε στο "Διόφαντο" για εκτύπωση, για τη νέα σχολική χρονιά, έχει όμως αναρτηθεί στο ψηφιακό σχολείο.
Μπορείτε να μελετήσετε την ηλεκτρονική μορφή του νέου εργαστηριακού οδηγού, εδώ.


Τοπικός Προκριματικός Διαγωνισμός EUSO,
για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών.

Ο τοπικός διαγωνισμός διεξήχθη με επιτυχία, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014.
Προκρίθηκε η τριμελής ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, η οποία και θα συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, την 24η Ιανουαρίου 2014, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, στην Αθήνα.Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εδώ.Το έντυπο με τα θέματα του διαγωνισμού, σε ηλεκτρονική έκδοση, εδώ.Φωτογραφίες, εδώ.Εκπαιδευτικές Δράσεις ODS


Για το σχολικό έτος 2014-15, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις, που υποστηρίζονται από τα έργα Open Discovery Space, Inspiring Science Education & GoLab σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, εδώ.
.

Η ΔΡΑΣΗ "ΕΥ... ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΣΘΑΙ" ΣΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Φ. ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Μετά την εφαρμογή της στο 2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης και στην Α΄ τάξη του Μουσικού Λυκείου Σπάρτης, η δράση "Ευ...πειραματίζεσθαι" θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, στο Ναύπλιο, το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014.«Ε γωνίζεσθαι»: σημαίνει να αγωνίζεσαι με έντιμο τρόπο. Η φράση καταδεικνύει τη σημασία της ευγενούς άμιλλας καθώς και την επιδίωξη της υπεροχής με θεμιτούς τρόπους. Έχει ως υπόβαθρο τις αγνές προθέσεις, τη χαρά του συναγωνισμού, την αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας στα όρια της ευπρέπειας για την κατάκτηση ενός στόχου. (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Α’ Γυμνασίου Κ. Κοντ ομηνά κ.α. 2007 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ).
Περισσότερα, εδώ.ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ!!!Στον πανελλήνιο πειραματικό διαγωνισμό EUSO, ο οποίος διεξήχθη με επιτυχία στο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Φιλαδέλφειας, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, η άξια ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων, πρώτευσε στη Φυσική επί συνόλου 48 διαγωνιζόμενων σχολείων και, με επίσης άριστες επιδόσεις στη Χημεία και τη Βιολογία, κατέκτησε την 1η θέση, για την οποία και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο!! Η ομάδα, αποτελούμενη από τους μαθητές Αλειφέρη Γεώργιο, Γραμματικάκη Αδαμαντία-Μαρία και Κουσούλη Γεώργιο, ισοβάθμησε στην 1η θέση με το Ιδιωτικό Λύκειο της Σχολής Μωραΐτη. Σύμφωνα με τον κανονισμό της EUSO, διενεργήθηκε κλήρωση, στην οποία - ατυχώς για τους ικανότατους μαθητές μας - δεν κληρώθηκαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα γίνει τον Απρίλιο στην Αθήνα.Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους Λάκωνες μαθητές για τη διάκρισή τους σε έναν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου διαγωνισμό αρίστων από όλη την Ελλάδα.Ευχή όλων μας, να τιμηθούν στο μέλλον και με άλλες υψηλές διακρίσεις!!!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε
Θέματa Βιολογίας, θέματα Φυσικής,
θέματα Χημείας, φωτογραφίες


και το δελτίο τύπου.
Επιπλέον στοιχεία, από τον ιστότοπο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών, μπορείτε να δείτε εδώ.
Τοπικός Προκριματικός Διαγωνισμός EUSO,
για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών.
Ο τοπικός διαγωνισμός διεξήχθη με επιτυχία στο Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013.
Προκρίθηκε η τριμελής ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων, η οποία και θα συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, την 18η Ιανουαρίου 2014 στην Αθήνα.
Θέματa, φωτογραφίες και το δελτίο τύπου, μπορείτε να τα δείτε εδώ.
 • Το "ξύπνημα" της διαστημοσυσκευής ROSETTA - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ.

Ένας δημιουργικός διαγωνισμός που απευθύνεται και σε σχολεία προκηρύχθηκε από την European Space Agency, η οποία σας καλεί να φτιάξετε με τους μαθητές σας video με θέμα το ‘ξύπνημα΄ της διαστημοσυσκευής ROSETTA. Η ROSETTA «κοιμάται» εδώ και 33 μήνες και κινείται μόνο χάρη στη βαρύτητα. H στιγμή όμως που θα ξυπνήσει και θα ετοιμαστεί για τη συναρπαστική της περιπέτεια πλησιάζει!
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ


 • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Φ.Ε. 2013-2014
Το σχετικό έγγραφο, θα το βρείτε εδώ.
 • CERN - Διαγωνισμός: μια δέσμη για τα σχολεία!
Το 2014, στην επέτειο των 60ων γενεθλίων του, το CERN θα διαθέσει σε μια ομάδα μαθητών τον απαραίτητο εξοπλισμό και χρόνο δέσμης από τον επιταχυντή LHC, ώστε να εκτελέσουν ένα δικό τους πείραμα. Οι μαθητές θα έχουν καθοδήγηση από ομάδα φυσικών, μηχανικών και επιστημόνων ειδικών στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων. Ο χρόνος χρήσης της δέσμης θα κατανεμηθεί στη μαθητική ομάδα με επιστημονικό διαγωνισμό, όπως ακριβώς κατανέμεται σε όλα τα πειράματα του CERN.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 16 ετών και άνω. Οι ομάδες θα πρέπει να συγκροτούνται από 9 ως 30 μέλη με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός καθηγητή. Δείτε περισσότερα, εδώ.
 • Πώς αναρτώ αρχεία στο wiki;;
Οδηγίες για να λειτουργήσει το wiki με τρόπο συνεργατικό και να γίνει λειτουργικό και χρήσιμο για όλους, εδώ.

external image wikis+for+learning.JPG • ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Η Ομάδα Περιβάλλοντος του Ε.Κ.Κ.Ε., γνωστοποιεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς και άτομα, ότι το υλικό των ερευνών, μελετών και συνολικού έργου της κατά τα τελευταία έτη είναι προσβάσιμο, σε συνοπτική μορφή,
στην «Περιβαλλοντική Γωνιά» στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΚΚΕ, στη διεύθυνση: http://www.ekke.gr/estia

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, εδώ. • ΤΙ...ΤΡΕΧΕΙ; Ενημερωτικό Δελτίο Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας - Νοέμβριος 2013
Το σύντομο αυτό φυλλάδιο, διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους στο χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε., στην επιμορφωτική συνάντηση της Πέμπτης 7/11/2013. Αναρτάται εδώ,
για ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.


 • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ_2013

Το « Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης» είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που πρόκειται για πρώτη φορά να διοργανωθεί στην Ελλάδα ως μια εκδήλωση διάρκειας 3 ημερών με θέμα «Το μέλλον της πόλης». Τρεις μαθητές θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση επιστημονικής επιτροπής, για να συμμετάσχουν τον Ιούνιο στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό event που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
 • ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO_2013
Ο Τοπικός Διαγωνισμός για την επιλογή μαθητών που θα συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και ενδεχομένως στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 στο χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας. Η πρόσκληση του τοπικού διαγωνισμού, εδώ.

 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
Ένα σπουδαίο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο διοργανώνεται σε λίγες ημέρες στην πόλη της Σπάρτης. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, σχολικοί σύμβουλοι και φιλόλογοι που υπηρετούν στη Β/θμια εκπαίδευση από όλες τις γωνίες της πατρίδας μας και από την Κύπρο θα συγκεντρωθούν στην Αίθουσα Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου στο Διοικητήριο Σπάρτης (2ο χλμ. Ε.Ο. Σπάρτης -Γυθείου) για τις εργασίες του 40ού ετήσιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με τίτλο:
Ευριπίδης, ο «τραγικώτατος τῶν ποιητῶν» και ο «ἀπὸ σκηνῆς φιλόσοφος». Παράδοση και νεωτερικότητα. Το πρόγραμμα του συνεδρίου, ΕΔΩ.
 • EUSO 2013: LUXEMBURG - EUSO 2014: ATHENS
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://vimeo.com/75684219, το video για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών του 2013 στο Λουξεμβούργο.
Ευχή όλων, το 2014 στην Αθήνα, να είναι έτσι και καλύτερα! • ΦΥΣΙΚΗ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
Σχετικά με το βιβλίο «Η Φυσική με Πειράματα» για την Α’ Γυμνασίου, μετά την ανάρτησή του στο Ψηφιακό Σχολείο (http://dschool.edu.gr), ανακοινώνεται από τη συγγραφική ομάδα ότι, εκτός των φύλλων εργασίας για κάθε θεματική ενότητα, έχουν αναρτηθεί –και ενημερώνονται συνεχώς– πρόσθετες πληροφορίες και προαιρετικές πειραματικές δραστηριότητες για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό (αλλά και ενδεικτικές μετρήσεις και απαντήσεις –μόνο– για τον εκπαιδευτικό) στον διαδικτυακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr (=> η Φυσική Α΄ Γυμνασίου).

 • Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ:
«Η ENΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών
Νέας Φιλαδέλφειας διοργανώνουν την εκδήλωση για αριστούχους μαθητές στις 13-14-15 Δεκεμβρίου 2013
"ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ"
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 • ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ
Η Δ.Δ.Ε. Λακωνίας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς - Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Ας μιλήσουμε για το Περιβάλλον", την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΦΕ ΑΙΓΑΛΕΩ:
«Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» – με θέμα για το 2015: «Διαφωτίζοντας την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών»,
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ:
Ανακοίνωση 1ου Παν. Συνεδριου ΠΕΣΣ 03.09.2013.doc

external image doc.gif1ο ΠΑΝ.ΣΥΝΕΔΡΙΟ_ΚΟΡΙΝΘΟΣ_ΠΕΣΣ_1η Ανακοίνωση_2013.pdf

external image pdf.gifΠΕΣΣ_1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ_2013_ΑΦΙΣΑ.pdf

external image pdf.gif

 • ΕUSO - Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ:

Η 14η Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, θα διεξαχθεί στη χώρα μας! Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε εδώ

Η Προκήρυξη του Πανελλήνιου Διαγωνισμού euso 2014.pdf

external image pdf.gif


external image newspaper-cartoon-armchair.png